5 Cara Mudah Bermain Dengan Bayi 0-3 Bulan

5 Cara Mudah Bermain Dengan Bayi 0-3 Bulan

#1 Menyanyi dan Menari

Mainkan lagu kanak-kanak daripada telefon bimbit anda dan bantu bayi anda menari dengan menggerakkan tangan dan kakinya mengikut rentak. Lihatlah tidak lama lagi anda pasti akan menghafal lagu-lagu nursery tanpa anda sedar.

#2 Cermin

Bayi yang tidak pernah lihat dan faham bagaimana cermin berfungsi pasti merasa seronok memerhatikan refleksi diri dan ekspresi muka mereka buat pertama kalinya. Pastikan anda menggunakan cermin yang selamat untuk bayi.

#3 Buku Cerita

Mungkin anda akan merasa janggal dan tidak berguna untuk membacakan buku kepada bayi yang mempunyai daya penglihatan yang terhad. Tapi percayalah, banyak kajian yang menekankan kepentingan membaca kepada kanak-kanak seawal yang mungkin. Pilihlah buku dengan imej berwarna yang kontra seperti hitam & putih dan bacakan dengan variasi tona suara dan ekspresi yang berbeza supaya mereka terhibur.

#4 Tummy Time

Meniarapkan bayi anda untuk beberapa minit, beberapa kali dalam sehari dapat membantunya berlatih menguatkan otot leher untuk mengangkat dan menyokong kepalanya. Ia akan bertambah baik dari semasa ke semasa. Berikan mereka sokongan dengan meniarap bersama dengannya atau meletakkan mainan atau buku berwarna kontra di hadapan mereka utnuk menarik perhatian mereka. Anda boleh jugak meniarapkan bayi di atas dada sambil anda berbaring.

#5 Bersiar-siar & berbual

Letakkan bayi anda ke dalam stroller dan bawalah mereka bersiar-siar di taman dan bercakap dengan mereka. Sebutkan dan tunjuk dengan jari anda segala yang anda lihat: pokok, langit, awan, burung, bunga dan kereta. Walaupun mereka tidak paham, ia bukanlah sesuatu yang sia-sia kerana anda membantu mengembangkan idea tentang Bahasa kepada anak kecil anda apabila and kerap berbual dengan mereka.

Share this post